Vardagen på Björklunda


Björklunda_Ute2020_Web_08.jpg

Naturnära miljöer

Björklunda ligger på landsbygden, strax norr om Arlanda flygplats. Omgivningarna består av skog och ängar, bondgårdar, hagar med kor och hästar. Vi försöker ta dagliga promenader och har utöver detta aktiviteter varje dag, såsom skapande, musik, veckohandling, bollspel, sällskapsspel och bio. Varje enskild får tillsammans med sin kontaktperson utforma ett veckoschema där man schemalägger t.ex städning, tvättning, betala räkningar, fysisk aktivitet och liknande. Vi erbjuder även individuella samtal, Motiverande samtal, för den som önskar. Alla boende får eget rum som är möblerade med säng, garderob och sängbord. Vissa rum har egen dusch och toalett. På Björklunda finns även ett litet gym, flera uteplatser samt ett träningskök där de boende kan få baka eller laga sin egen mat om de önskar.

SigtunaOmvårdnad_Björklunda_HQ_03.jpg

Mat tillagad på plats

På Björklunda arbetar en kock som lagar all mat från grunden. Kocken utformar en veckomatsedel och tar självklart hänsyn till eventuella allergier och religioner. Alla måltider äts tillsammans (både personal och boende) i den gemensamma matsalen. Vissa dagar har vi olika mat- teman, där måltider med influenser från hela världen lagas

wYQbivtpSxa47tsyyi7C6w.jpg

Personalgruppen

Personalen har lång erfarenhet av målgruppen och åker kontinuerligt på fortbildning. De flesta är utbildade mentalskötare. Vi har i dagsläget sjuksköterska på plats en dag i veckan och detta gäller även läkare. Vi har vaken personal dygnet runt och samordnare (arbetsledare) är på plats på kontorstider. Sjuksköterska och läkare har beredskap kvällar, nätter och helger.

SigtunaOmvårdnad_Björklunda_HQ_07.jpg

Målgrupp

Målgruppen på Björklunda är personer mellan 21 och 64 år som har en kronisk psykisk sjukdom eller tillfällig psykisk ohälsa och som behöver extra stöd i vardagen och/ eller avskiljning från sin hemmiljö. Det kan också vara så att behov finns av återhämtning och träning av ADL, efter en tids slutenvård, för att sedan återgå till hemmet. Placeringstid är längst ett år, men oftast handlar det om mycket kortare tid än så.